Aardwarmte

De belangstelling voor schone en duurzame energiebronnen zoals aardwarmte neemt toe. Steeds meer woningen en gebouwen worden voorzien van aardwarmtesystemen.

Aardwarmte is een efficiënte en milieuvriendelijke bron voor verwarming en koeling van woningen en gebouwen. Vooral het nagenoeg ‘kosteloos’ kunnen koelen is een interessante bijkomstigheid. Dit in tegenstelling tot een airco waarbij uw energierekening wel zal stijgen. Ook het verwarmen van tapwater en het zwembad behoort tot de mogelijkheden.

Om aardwarmte toe te kunnen passen hebben we een warmtepomp, een bronsysteem en een lage temperatuurverwarming (wand- of vloerverwarming) nodig. Het bronsysteem haalt de energie uit de bodem omhoog en transporteert deze naar de warmtepompinstallatie. De warmtepomp gebruikt de warmte om de gewenste temperatuur te bereiken en stuurt deze door naar de wand- of vloerverwarming. In de zomer koelt u juist met dit systeem.

Er bestaan twee soorten bronsystemen: open en gesloten bronsysteem. Welk bronsysteem de beste keuze is, hangt af van allerlei factoren: de opbouw van de aardlagen, de waterkwaliteit en het gewenste vermogen voor verwarmen, koelen en produceren van warm water.

Gesloten bronsysteem

Open bronsysteem

Gesloten bronsysteem
Als bron voor uw warmtepomp kunt u kiezen voor een gesloten bronsysteem (ook wel VBWW genoemd). Dit systeem heeft meerdere voordelen: de bron is overal toepasbaar, duurzaam in gebruik, vergt geen onderhoud en is bovendien vergunningsvrij. Het open bronsysteem kenmerkt zich door het verpompen van grondwater waar energie aan onttrokken wordt. Uit de positieve bron wordt grondwater opgepompt, dat een vaste temperatuur heeft van 11 à 12 graden Celsius.
Meer over gesloten bronsystemen Meer over open bronsystemen